eNotranjska - leksikon naravne in kulturne dediščine

Portal eNotranjska je razdeljen na štiri velike sklope in sicer: Kraji v občini Cerknica, Narava, Dediščina in Arhivi.

Kraji v občini: obsegajo besedilo o kraju, zemljevid, statistični podatki o prebivalstvu, fotogalerija, urbar in Franciscejski kataster ter razglednice kraja.

Dediščina: Cerkve, predstavljenih jih je 35, gradovi, protiturški tabor v Cerknici, Steinbergovi in Gruberjevi bakrorezi, sledi skupina, ki se nanaša neposredno na terensko delo v povezavi s Slivniškimi pogledi, predstavljene so vezenine na oblačilih, posteljnini, prtih, velikonočni prtički, vajenice.

Narava: tukaj so predstavljene naslednje fotogalerije: Cerkniško jezero v letnih časih, dodane so tudi razglednice, Rakov Škocjan, Iška, Zala, dnevni metulji, gobe, orhideje. Rastline so razdeljene po barvnih odtenkih, pomembna galerija je redke, zavarovane in ogrožene rastline.

Arhivi: iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, delno je predstavljen bogat slikovni arhiv Brestovega obzornika, najpomembnejša je rubrika Brestovi izdelki, kjer so sistematično predstavljeni stoli, zofe, dvosedi, klopi, sedežne garniture, ležalniki, vrtne garniture.

eNotranjska


Vabljeni k ogledu portala na www.enotranjska.si.